Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Νέες παραστάσεις Ιεράς Οδού 2 στη Ρώμη, 29-30 Ιουνίου





Στις 29 και 30 Ιουλίου έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την Ιερά Οδό 2-Το ποτάμι και Ιερά Οδό 2-Πώς;, την πρώτη σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία και την Κοινότητα της Ρώμης και την δεύτερη με το Teatro Valle Occupato, ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της ιστορίας της Ρώμης, και πλέον πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό (και ίσως όχι μόνο) επίπεδο.

Η Ιερά Οδός 2 έχει ήδη παρουσιαστεί το 2011 στην Αθήνα, τη Ρώμη και την Ιεράπετρα. Σε αυτή την «ξενάγηση» ήμασταν πάντα μαζί, εμείς/εσείς και η πόλη. Τώρα, από τη Ρώμη, ρωτάμε ξανά, ρωτάμε δυνατότερα: τι σημαίνει πόλη, τι σημαίνει μαζί; Τι σημαίνει «συμπολίτες»; Κάποτε η λέξη «πόλη» έφερε ριζικά μέσα της τη λέξη «δημοκρατία». Πόση μνήμη μας απέμεινε;

Η Ομάδα Ίσον Ένα πήρε το όνομά της από ένα μήνυμα στον τοίχο του Ντομένικο, στη «Νοσταλγία» του Ταρκόφσκι. 1+1=1 (ο τοίχος μιλά για την αγάπη). Ο Ντομένικο αυτοπυρπολείται στο Καπιτώλιο, στο τέλος της ταινίας (όπως κάθε αγάπη;)
Η Ιερά Οδός 2 φέτος ξεκινάει από δω, από το Καπιτώλιο, αναζητώντας τις ρίζες του κοινού/δημόσιου χορού και λόγου. Σε αυτή την παραγωγή, εκτός από τους σταθερούς συντελεστές/ξεναγούς, ο χορός αποτελείται από Έλληνες της Ρώμης, απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας, Ιταλούς, όλους πολίτες αυτής της χρονικής στιγμής και της ασαφούς, ρημαγμένης «πόλης» και πολιτικής.

Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας και Κοινότητας της Ρώμης, όπως και του Teatro Valle Occupato. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί το τελευταίο διοργανώνει στο χώρο του ένα τετραήμερο εργαστήρι με θέμα την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη δημοκρατία, τότε και τώρα, και την ιδέα της Ελλάδας ως συλλογικής έννοιας, το οποίο θα καταλήξει στην παράσταση. Το εργαστήριο θα διδάξει η Ιωάννα Ρεμεδιάκη. Σε αυτές τις 4 ημέρες, με τον γενικό (ελληνικό) τίτλο Πώς; θα συμπράξουμε με πολύ γνωστές ιταλικές ομάδες και φορείς, όπως η ομάδα Motus, που παρουσιάζουν την παραγωγή τους «Alexis. Una tragedia greca», και τις ομάδες Angelo Mai και Nuovo Cinema Palazzo.

Ελπίζουμε γρήγορα να συναντηθούμε στον επόμενο κοινό χορό και χώρο
Ιωάννα Ρεμεδιάκη-Ομάδα Ίσον Ένα


Το Teatro Valle ξεκίνησε να λειτουργεί το 1727, αποτελώντας σύμβολο της θεατρικής ζωής της πόλης (Εδώ παρουσιάστηκε πρώτη φορά το «Έξι πρόσωπα ζητούν  συγγραφέα» του Πιραντέλλο, όπως και πολλά έργα σπουδαίων δραματουργών). Πέρυσι τον Ιούνιο, λόγω των μεγάλων περικοπών, κινδύνεψε να περάσει στα χέρια της (θαυμαστής και εδώ) ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να χάσει εντελώς την ταυτότητά του και τη λειτουργία του. Μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών, τεχνικών και στοχαστών το κατέλαβαν συλλογικά, λειτουργώντας με όρους άμεσης δημοκρατίας, επιδιώκοντας να το μετατρέψουν σε δημόσιο, κοινό αγαθό και χώρο ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, σύμφωνα με την ιστορία του.


Ιερά Οδός 2-Το ποτάμι

Σύλληψη-ΣκηνοθεσίαΙωάννα Ρεμεδιάκη
ΚείμεναΑισχύλου Πέρσες, Σοφοκλή Αντιγόνη, Ευριπίδη Μήδεια
Κείμενα ξεναγήσεων, ηθοποιών, εφημερίδων, ποιήματα
ΞεναγοίΘοδωρής ΜανταζέληςΙωάννα Ρεμεδιάκη
Χορός
Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Κατερίνα Καραγεωργίου, Σοφία Κόκκαλη, Aldo Michailides, Μιχάλης Πανάδης, Caterina Rossi, Νάνσυ Σιδέρη, Ernesto De Stefano, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Πηνελόπη Τσιλίκα

 Ρώμη, 29 Ιουνίου 2012
Αφετηρία: Santa Maria della Consolazione (Piazza della Consolazione), ώρα 20.00


-Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Paola Maria Minucci για την παραχώρηση των μεταφράσεων των ποιημάτων του Κ.Π.Καβάφη και του Οδυσσέα Ελύτη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου